وی تعداد کشتهشدگان این پس لرزه را اعلام نکرد اما گفت: 51دانشآموز ورزقانی در حال فرار از مدرسه در زمان وقوع زلزله بهصورت سطحی آسیب دیدهاند که به بهداری منتقل شدهاند. رئیس شورای شهر ورزقان تأکید کرد: خانههایی که در زلزله 6/2 ریشتری 21مرداد آسیب دیده و در این مدت تعمیر شده بودند بار دیگر در زلزله صبح چهارشنبه فروریختند. طرلانی که با مهر گفتوگو میکرد، به نگرانی مردم در بازگشت به خانههای آسیب دیده و تعمیری اشاره کرده و گفت: زلزله 5/1 ریشتری صبح امروز و خرابی دوباره خانههای تعمیری نشان داد که نگرانی مردم درخصوص بازگشت به خانههای آسیب دیده خود، بحق است. وی تأکید کرد: این حادثه ثابت کرد خانههای آسیبدیده قابلیت تعمیر و بازسازی را ندارند و ضروری است که به تمامی زلزله زدگان اعم از افرادی که خانههایشان تعمیراتی است و آنها که خانههایشان تخریب شده کانکس اهدا شود. طرلانی یادآور شد: خانههای تعمیراتی امکانات مناسب برای سکونت را نداشته و از سوی دیگر ترس و اضطراب مردم در بازگشت به خانههای تعمیراتی مانع از اسکان آنها در خانههایشان میشود که با این اوصاف و با سرد شدن هرروزه هوا، تلفات به جا خواهد گذاشت.
ورزقان در دو روز 78بار لرزید
پس از آخرین پس لرزه پرقدرت روز چهارشنبه با قدرت5/1 ریشتر زمین لرزهای 4/2ریشتری نیز روز پنجشنبه رخ داد که در مجموع، طی دو روز ورزقان 78بار لرزیده است. گزارش مهر به نقل از مرکز لرزهنگاری دانشگاه تهران حاکی است ساعت 13:15پنجشنبه زلزلهای به قدرت4/2 ریشتر مرکز ورزقان را لرزاند. این زلزله به عمق چهار کیلومتر، به طول جغرافیایی 46/60 و عرض جغرافیایی 38/42 ورزقان را لرزاند تا تعداد زلزله و پس لرزههای زلزله 5/1 ریشتری ساعت 9:56 صبح روز چهارشنبه به 78 برسد. طبق آخرین آمار اعلام شده، زمینلرزه5/1 ریشتری صبح چهارشنبه در ورزقان برخی از روستاهای این شهرستان را با خسارتهایی مواجه کرد و منجر به مصدومیت 60نفر از هموطنان شد. با این حال خبر نقل شده از رئیس شورای شهر ورزقان مبنی بر کشته شدن عدهای در زلزله های این دو روز از منبع دیگری تایید نشده است.
پس لرزهها ادامه دارد
معاون پژوهشی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله گفت: منشا این پس زلزلهها گسلی است که زلزلههای دوگانه اهر و ورزقان را ایجاد کرده است. دکتر مهدی زارع در گفتوگو با مهر با اشاره به زلزلههای اخیر منطقه اهر و ورزقان افزود: براساس برآوردها زلزلههای چهارشنبه اهر در عمق 14تا 15کیلومتری زمین بوده، از اینرو در وسعتی از کل منطقه ورزقان تا تبریز احساس شده است.
وی اظهار داشت: این زلزلهها، پس لرزههای زلزلههای دوگانه روز 21مردادماه است. وی با اشاره به بزرگی زلزلههای چند روز اخیر این منطقه، یادآور شد: محل رخداد این زلزله دقیقا پهنه زلزله 21مرداد است ولی این بار کانون زلزله بیشتر به سمت غرب یعنی 40کیلومتری غرب اهر است. زارع با تأکید بر لرزه خیز بودن منطقه آذربایجان شرقی و تبریز، توضیح داد: در این منطقه حداقل سه زلزله مهم و تاریخی رخ داده است که از آن جمله میتوان به زلزلههای 1024، 1721و 1780میلادی اشاره کرد. وی با بیان اینکه از آخرین زلزله تاریخی این منطقه 232سال میگذرد، ادامه داد: طی این مدت زلزله مهمی رخ نداده است. زارع هشدار داد: زلزلههای اخیر زنگ خطری برای همه ماست که تصور نشود با رخ دادن دو زلزله بزرگ و پس لرزههای آن از خطرپذیری منطقه کاسته میشود. وی با تأکید بر لرزه خیزی بالای منطقه آذربایجان شرقی، اظهار داشت: بیش از 5/1 میلیون نفر در تبریز و بیش از2/5 میلیون نفر در آذربایجان شرقی زندگی میکنند از اینرو به لحاظ ریسک زلزله منطقه بسیار مهمی است و برنامهریزیهای ایمنی که برای منطقه درنظر گرفته میشود باید با دقت بیشتری اعمال شود. معاون پژوهشی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، از ادامه این پس لرزهها در روزهای آینده خبر داد و گفت: پسلرزههای زلزله 21مرداد در حال رخدادن است و انتظار میرود که تا ماههای آینده این پس لرزهها ادامه داشته باشد.
آسیب 30درصدی به مدارس
فرماندار اهر از آسیبدیدگی 10تا 30درصدی برخی مدارس مناطق روستایی این شهرستان بر اثر زلزله روز چهارشنبه خبر داد. رضا صدیقی در این رابطه به مهر گفت: بر اثر وقوع زلزله 5/1ریشتری در منطقه ارسباران مدارس مناطق روستایی شهرستان اهر آسیب دیده اما دانشآموزان آسیبی ندیدهاند. وی افزود: میزان تخریب واحدهای مسکونی قدیمی شهرستان اهر بهویژه مناطق روستایی بر اثر این زمینلرزه شدید افزایش یافته است. صدیقی تصریح کرد: با وجود این، مدارس و اماکن عمومی و دولتی از استحکام بیشتری نسبت به واحدهای مسکونی روستایی برخوردار بوده و آسیبهای جدی به آنها وارد نشده است. فرماندار اهر تصریح کرد: با وجود آسیبدیدن مدارس، بهدلیل آموزشهای ارائهشده به دانشآموزان خوشبختانه هیچ آسیبی به کودکان نرسید.
تأثیر خشک شدن دریاچه ارومیه بر افزایش زلزلهها
دبیر منطقه هفت کمیسیون حقوق بشراسلامی گفت: کاهش آب سفرههای زیرزمینی نتیجه حفر غیرمجاز چاهها بوده که از نظر کارشناسان، وقوع زلزله را در منطقه تشدید کرده است. به گزارش ایلنا، وحید کاظمزاده روز پنجشنبه در حاشیه نشست هیأتامنای این دفتر با بزرگان و معتمدین شهر تبریز در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به خشکشدن دریاچه ارومیه و کاهش آب سفرههای زیرزمینی در منطقه گفت: به باور کارشناسان زلزله، این مطلب میتواند موجبات افزایش زلزله را فراهم سازد. وی با بیان اینکه لازم است کارشناسان زلزله در مورد دلایل علمی تداوم پسلرزههای ورزقان نظر کارشناسی ارائه کنند، افزود: لازم است ارتباط فعالیتهای مجتمع مس سونگون با وقوع زلزله و پسلرزههای منطقه ورزقان بررسی شود.